top of page

Café ZILT presenteert: Martijn van Opstal

Vrienden,


Het is u wellicht bekend dat wij inmiddels op woensdag weer voor het publiek toegankelijk zijn. Het zoeken heeft lang geduurd en we prijzen ons dan ook zeer gelukkig een nieuw lid van ons medewerkersbestand te hebben gevonden. Opdat u dit nieuwste gezicht achter de toog van uw favoriete lokaal beter leert kennen laten wij onderstaand de man zelf aan het woord.


Hallo Allemaal,

Wat leuk dat ik mijzelf even aan jullie mag voorstellen in deze blog. Mijn naam is Martijn van Opstal, ik ben 35 jaar en woon in Nederhorst den Berg. Daar woon ik samen met mijn verloofde Jandireen en twee honden Max & Faye. Sinds juni ben ik werkzaam in Café Zilt en ik voel mij oprecht vereerd dat ik vanachter die prachtige bar één dag per week jullie gastheer mag zijn!


Bier en Whisky

Van jongs af aan ben ik opgegroeid met bier. Als enige zoon van een Belgische vader werd de liefde voor bier er met de paplepel ingeschonken. Pils sloeg ik na mijn 16e af en mijn voorkeur voor Belgisch 'speciaal' bier kreeg vorm. Met de opkomst van microbrouwerijen verschoof mijn interesse echter naar Nederlands bier.

Mijn echte liefde voor mooie ambachtelijke producten die de drankenindustrie te bieden heeft kwam echter door whisky. Het was altijd al een drankje dat mij wist te bekoren maar de liefde ervoor bloeide pas echt op nadat ik voor mijn verjaardag een Cask Strength GlenAllachie kreeg. Wat een geweldige ervaring was dat.

Het maakte mij dusdanig enthousiast dat ik festivals ging bezoeken, whiskyblogs begon te schrijven en continue op zoek ging naar meer kennis over dit prachtige product.

De liefde werd dusdanig dat ik op een gegeven moment besloot dat ik er een carrière in wilde beginnen. Ik schreef er regelmatig over en werd daardoor steeds vaker gevraagd om proeverijen te geven. Het geven van proeverijen bleek een schot in de roos en ik wilde dit op veel grotere schaal gaan doen.

Dram1

Het geven van een whiskybeleving; dat is waar mijn bedrijf, Dram1, zich op zou gaan focussen. Maar hoe doe je dat? Dat antwoord is eigenlijk heel simpel: door iets moois en unieks te laten proeven. Ik kan nog zulke mooie verhalen vertellen tijdens een proeverij maar uiteindelijk is het de whisky zelf dat mensen echt enthousiast maakt. Via mijn contacten binnen de industrie selecteer ik hiervoor elk seizoen zes unieke whisky’s: drie Schotse, een Ierse , een Amerikaanse, en één Wereld Whisky. Allemaal whisky’s die stuk voor stuk iets moois te bieden hebben.

Om mijn bedrijf van de grond te krijgen ging ik als ZZP’er op zoek naar meer werk zodat ik de nodige investeringen in mijn bedrijf kon doen. Dat werk moest natuurlijk wel iets met whisky te maken hebben en dan ook het liefst in de horeca. En tussen ons gezegd was er eigenlijk maar één plek waar ik wilde werken…


Café Zilt

Aan het begin van mijn eigen “whisky ontdekkingsreis” nam een van mijn vrienden mij mee naar Café ZILT waar we met open armen werden ontvangen. De ter plaatse genoten proeverij bleek van grote invloed op mijn whisky carrière; de manier waarop over de whisky’s werd verteld in combinatie met het gastheerschap waren een enorme inspiratie.

Toen ik eenmaal had besloten om een baan erbij te zoeken besloot ik ZILT weer eens te bezoeken en gewoon op de man af te vragen of ze nog op zoek waren naar medewerkers. Twee weken later begon ik aan mijn eerste werkdag.

Whisky Woensdag

Inmiddels ben ik volledig ingewerkt en samen met Michael en Diana hebben we besloten om woensdag tot “Whisky Woensdag” om te dopen. Dit wordt mijn vaste werkdag en ik zal dan mijn passie voor die mooie drank niet onder stoelen of banken steken. Via het netwerk van zowel Michael en Diana als dat van mijzelf zullen we met regelmaat proeverijen en evenement gaan verzorgen. Los hiervan kan je bij mij terecht met al je vragen over whisky en ik help maar wat graag bij het uitzoeken van een mooie dram.

Ik ben een gecertificeerd Advanced Whisky Ambassador met daarnaast certificaten in Ierse en Amerikaanse whisky. Daarnaast volg ik momenteel de slijters vakopleiding, waardoor ook mijn kennis van andere dranken steeds meer toeneemt. Mijn Bierbrevet is bijna binnen, dus ook op dat gebied kan ik jullie voorzien van informatie.

Explorers Pack

Tot slot wil ik graag nog even terugkomen op mijn eigen bedrijf, Dram1.

Ik vertelde jullie al kort over het pakket van zes whisky’s dat ik elk seizoen samenstel en aan de horeca verkoop en deze zullen ook in Café ZILT op de planken staan. Dit zullen altijd zeer bijzondere bottelingen zijn. Wat te denken van een 32 jaar oude North British? Vraag eens naar de Dram1 whisky’s de volgende keer dat jullie in ZiLT aanschuiven.


Hopelijk tot gauw!

Martijn

Comentarios


bottom of page