top of page

Voor de liefhebber

Hoe drinkt u bier?

Een enkeling zal direct roepen: 'met je mond natuurlijk, pannenkoek!' Goed bedoeld kan men met deze hartenkreet slechts ten dele in het gelijk worden gesteld. Met de mond neemt men slechts een deel van de smaak waar: door ook geconcentreerd te ruiken komt men pas tot een volkomen degustatie. Of het nu om een 'simpel' pilsener gaat of om één van de vele speciaalbieren; goed proeven behoeft enig aandacht.

Ook hier geldt hier het aloude motto: ‘Onderzoekt alles en behoudt het goede’; wat dat goede nu precies is bepaalt u geheel zelf. De hierna opgestelde methode is wederom slechts een richtlijn. 

Wees uitgerust

​

Wanneer men enigszins serieus te werk wil gaan, is het raadzaam uitgerust en goed voorbereid te zijn. In de ochtend zijn de zintuigen op hun best dus zorg dat de ochtendmaal reeds genoten is maar geen invloed meer heeft op het proeven. De ruimte waarin het proeven zich afspeelt dient voldoende geventileerd, geurvrij en goed verlicht te zijn. 

 

Zorg voor het juiste (schoon) glaswerk en dat de te proeven bieren op de juiste temperatuur zijn. Ter tussentijdse neutralisatie van het pallet kan men water, witbrood of neutrale crackers en wellicht wat voorgesneden groene appel klaarzetten. 

Zorg voor een goede opbouw

​

Uiteraard is het verstandig de opgedane ervaringen te noteren; hiertoe is enig eenvoudig schrijfgerei en een schrift reeds afdoende, echter men kan tegenwoordig ook proefformulieren via het internet afdrukken. Wees in beginsel niet te ambitieus en houdt een maximum van twee á drie bieren per sessie aan.

 

Hoewel het alcoholpercentage doorgaans lager is dan bij wijn, whisky of ander destillaten, speelt het percentage wel degelijk een rol: het wordt steeds moeilijker geconcentreerd de geuren en smaken waar te nemen en van elkaar te onderscheiden. Zorg tevens voor de juiste volgorde: bouw de bieren in smaak en alcoholpercentage steeds verder op. Begin bijvoorbeeld met een pils en eindig met een porter.

Het proeven zelf

​

Schenk een bier in het glas. Eerst zijn de ogen aan de beurt. Welke kleur heeft het bier? Is het helder of juist troebel? Welke kleur heeft het schuim en is deze grof, fijn, stabiel of zakt het direct in? Start daarna het ruiken: zoek eerst naar een globale indeling zoals zoet of zuur, en ga daarna op zoek gaat naar meer specifieke elementen.

 

Deze methode kan men bij het proeven ook aanhouden, waarbij men met elke nieuwe, kleine slok steeds op zoek gaat naar andere en meer specifieke smaken. Men spuugt niets uit daar bepaalde smaken eerst achter in de keel worden waargenomen. Let ook op de ontwikkeling van de smaken in de afdronk van het bier. Wanneer men wat verder gaat en er zich echt in verdiept kunnen ook smaakafwijkingen, gewenst en ongewenst, worden waargenomen.

​

Met enige oefening en voortschrijdend inzicht wordt het drinken van bier een interessante ervaring. Vergeet echter onderwijl niet gewoonweg te genieten van een goed glas bier. 

​

Is het u niet geheel duidelijk en meent u de bovenstaande informatie beter onder levende begeleiding tot u te nemen dan zien wij u graag op een bij ons te reserveren bierproeverij. Duik met ons in de wereld van speciaalbier en kom gelaafd en vol kennis weer boven.

​

Proost.

​

​

bottom of page