top of page

Whiskyverslag nummer vijftien: Catskill Straight Rye Whiskey


Lui, we proberen het nogmaals eens wat minder wollig dan gebruikelijk te maken. Jelui zult inmiddels weten dat we juist graag met veel omhaal uiteindelijk ergens tot een punt komen; gewoon omdat het zo lekker is. Maar goed, deze keer dus recht op het doel af - althans dat is de intentie.


Favoriet

Bijna dagelijks wordt ons de vraag gesteld welke whisky ons favoriet is. Het is ons helaas niet mogelijk hierop met een enkele merk of een expressie van een distilleerderij of bottelaar te antwoorden. Inmiddels hebben wij ontelbare whisky's mogen drinken en hoewel sommige ons meer bij zijn gebleven dan andere is voor ons de zoektocht naar een volgend ontdekking belangrijker en meer een beloning op zich dan de herinnering aan één enkel glas.


Snoepje van de week

Er is altijd een nieuw 'snoepje van de week', maar een favoriet is slechts een vluchtig gegeven. Wij zoeken niet naar een grote eeuwigdurende liefde die, laten we wel wezen, na verloop van tijd doorgaans overgaat in een comfortabel maar weinig spannend samenzijn. Neen, wij zijn op zoek naar een nieuwe verliefdheid. De jacht lui, de jacht en het eerste gretige bezit van de prooi. Dat is je ware.

We zijn verder niet eenkennig want wij houden van whisky in al haar verschijningsvormen. Single malt, pot still, blended, single grain, bourbon, rye, Schots, Iers, Amerikaans, Canadees, Japans ... De keuze is reuze dus waarom niet steeds verder op zoek?

We hebben beloofd het kort te houden dus: neen, wij kennen geen favoriete whisky.


Exclusieve whisky's

Andere veelvoorkomende vragen zijn of wij alle whisky's die wij schenken zelf hebben gedronken en hoe wij tot een volgende toevoeging aan ons assortiment komen. Nu, deze twee vragen vallen wel goed te beantwoorden. Het antwoord op de eerste vraag is: nee. Een aantal whisky's in ons assortiment zijn dusdanig exclusief (lees: per glas zeer duur) dat ze pas worden opengemaakt wanneer de juiste gelegenheid zich daartoe aandient; een speciale proeverij of een grote vooruitbestelling bijvoorbeeld. Het is ons helaas niet altijd mogelijk van deze meest exclusieve whisky's een monster te verkrijgen en wij vertrouwen bij de aanschaf ervan op de expertise van onze groothandelaren, vertegenwoordigers, co