top of page

Whiskyverslag nummer vijftien: Catskill Straight Rye Whiskey


Lui, we proberen het nogmaals eens wat minder wollig dan gebruikelijk te maken. Jelui zult inmiddels weten dat we juist graag met veel omhaal uiteindelijk ergens tot een punt komen; gewoon omdat het zo lekker is. Maar goed, deze keer dus recht op het doel af - althans dat is de intentie.


Favoriet

Bijna dagelijks wordt ons de vraag gesteld welke whisky ons favoriet is. Het is ons helaas niet mogelijk hierop met een enkele merk of een expressie van een distilleerderij of bottelaar te antwoorden. Inmiddels hebben wij ontelbare whisky's mogen drinken en hoewel sommige ons meer bij zijn gebleven dan andere is voor ons de zoektocht naar een volgend ontdekking belangrijker en meer een beloning op zich dan de herinnering aan één enkel glas.


Snoepje van de week

Er is altijd een nieuw 'snoepje van de week', maar een favoriet is slechts een vluchtig gegeven. Wij zoeken niet naar een grote eeuwigdurende liefde die, laten we wel wezen, na verloop van tijd doorgaans overgaat in een comfortabel maar weinig spannend samenzijn. Neen, wij zijn op zoek naar een nieuwe verliefdheid. De jacht lui, de jacht en het eerste gretige bezit van de prooi. Dat is je ware.

We zijn verder niet eenkennig want wij houden van whisky in al haar verschijningsvormen. Single malt, pot still, blended, single grain, bourbon, rye, Schots, Iers, Amerikaans, Canadees, Japans ... De keuze is reuze dus waarom niet steeds verder op zoek?

We hebben beloofd het kort te houden dus: neen, wij kennen geen favoriete whisky.


Exclusieve whisky's

Andere veelvoorkomende vragen zijn of wij alle whisky's die wij schenken zelf hebben gedronken en hoe wij tot een volgende toevoeging aan ons assortiment komen. Nu, deze twee vragen vallen wel goed te beantwoorden. Het antwoord op de eerste vraag is: nee. Een aantal whisky's in ons assortiment zijn dusdanig exclusief (lees: per glas zeer duur) dat ze pas worden opengemaakt wanneer de juiste gelegenheid zich daartoe aandient; een speciale proeverij of een grote vooruitbestelling bijvoorbeeld. Het is ons helaas niet altijd mogelijk van deze meest exclusieve whisky's een monster te verkrijgen en wij vertrouwen bij de aanschaf ervan op de expertise van onze groothandelaren, vertegenwoordigers, collega's en vaste gasten met verstand van zaken. Het betreft hier slechts een zeer klein aantal flessen en u mag ervan uitgaan dat dit van de ruim 150 whisky's in ons assortiment niet meer dan vijf flessen zijn.


In antwoord op de tweede vraag melden we dat wij zelf veel onderzoek doen zowel door in de vakbladen ons licht op te steken en op het internet diverse gespecialiseerde fora, webpagina's van distilleerderijen en dat van diverse groothandelaren te bezoeken. Er gaat bijna geen dag voorbij dat wij aan het onderwerp whisky geen aandacht besteden. Verder krijgen wij voldoende bezoek van vertegenwoordigers uit de whiskywereld die ons niet alleen van informatie voorzien maar ons ook meestal vereren met wat monsters.


Bart's Bottles

Uiteraard hebben wij over de jaren goede contacten opgedaan bij onze inkoopkanalen zodat wij juist uit die hoek goed op de hoogte blijven van mooie producten. In dit specifieke geval is het op voorspraak van Bart van Veen van Bart's Bottles, importeur en groothandel van gedistilleerd, dat wij deze nieuwe whiskey op onze planken hebben gezet. Onze ervaringen met Bart zijn onverdeeld genoeglijk te noemen en wij bevelen hem dan ook van harte aan bij onze collega-ondernemers.


Ons favoriete onderzoeksmethode echter is op bezoek gaan bij collega horeca-ondernemers. Wat een genoegen om met voldoende tijd omhanden (liefst in een niet eerder bezochte stad op de bonnefooi op pad te gaan en dan bij een collega iets nieuws te ontdekken, iets dat vanaf dat moment in ons eigen assortiment niet langer mag ontbreken. Er zijn voldoende in whisky gespecialiseerde café's en hotelbars die vaak een grote en meer luxe selectie bieden, maar soms tref je een restaurateur of eigenaar van een ogenschijnlijk doorsnee kroegje die vanuit een diepere interesse een bovengemiddeld mooie assortiment whisky's heeft samengesteld. Juist deze lieden brengen je vaak onverwacht in contact met iets uitzonderlijks.


Straight Rye

Goed, ons dunkt dat we de aanloop voldoende kort hebben gehouden en gaan thans over tot de behandeling van het onderwerp van dit verslag: Catskill Straight Rye Whiskey.

Straight Rye Whiskey houdt in dat minstens 51% van het graanbeslag uit rogge bestaat. Ze wordt tot maximaal 80% ABV gedistilleerd en op maximaal 62.5% ABV gerijpt in nieuwe vaten van gebrand Amerikaans eikenhout voor een periode van minimaal 2 jaar. Straight Rye houdt verder in dat ze niet wordt vermengd met ander gedistilleerd. Nu, Catskill Straight Rye voldoet aan deze voorwaarden.


De kleur is een mooi donker roestbruin. Ze verraadt een intensiteit dat door de geur en smaak volkomen wordt waargemaakt en hoewel op het etiket van deze roggewhiskey een omschrijving van de geur, smaak en afdronk staan, willen wij u toch onze eigen ervaringen meegeven.De geur wordt gedomineerd door het resultaat van een rijping in gebrand nieuw Amerikaans eiken en dus vaak aanwezig in een bourbon of rye: vanille, potloodslijpsel en kletskop. Wij nemen verder wat noten, amandel en rozijnen (?) waar. Uiteraard is de kruidigheid die kenmerkend is voor een roggewhiskey ook ruimschoots aanwezig. Ze is gebotteld op 42.5% maar komt qua neus in eerste instantie toch wat fel binnen.


Schone eindspurt

Ze heeft qua smaak precies dat wat er op het etiket wordt vermeldt: vanille, noga, banaan, gedroogd fruit, kaneel, leer en bruine suiker, waarbij wat ons betreft de vanille, amandel (noga), en kaneel de hoofdrollen spelen. Ook de opgegeven omschrijving van de (lange) afdronk klopt: soepel, schoon, granen en fris. Wij onderschrijven een lange afdronk maar merken zelf toch ook het kruidige van het rogge in de verder daadwerkelijk frisse schone eindsprint.


Als laatste merken wij op dat niet alleen de geur maar ook de smaak van deze roggewhiskey door een klein flensje water zachter en tegelijk voller wordt.


In een van onze 'whisky f lights' hebben wij ervoor gekozen de Michter's single barrel straight rye whiskey te vervangen door dat van Catskill Distilling Company uit Bethel, New York. Dit zegt wat ons betreft genoeg.


Onze Chocolatemakers chocoladetip: Chilalo 62% (Peru)


Comentarios


bottom of page