top of page

Whiskyverslag nummer zestien: Chocolatemakers

M*A*S*H

'What's a drink without a nosh?' is een opmerking van Dr. 'Hawkeye' Pierce uit de jaren '70-verrekijkserie M*A*S*H. (Voor de jeugdigen onder u doelen wij op een oud tv-program dat handelt om het wel en wee van een mobiele chirurgisch eenheid van het Amerikaanse leger ten tijde van de Koreaanse oorlog). De dokter refereert aan een vermeende uitspraak van zijn overgrootvader die whiskey en hors d'oeuvres aan de Indianen zou hebben verkocht in een tijd waarin men nog van Indianen sprak. De chirurg in kwestie doet zijn uitspraak terwijl hij een olijf aan een martini toevoegt, althans, zo herinneren wij ons dit.


Waar wij met een nodeloos grote, doch hopelijk vermakelijke omweg naartoe willen is de stelling dat een drankje meer zintuigelijk genot geeft wanneer men het juiste hapje erbij serveert. Wanneer men smaken in drank en spijs met elkaar combineert, kunnen contrasten, verdiepingen en ondersteuningen van de losse smaken uitvergroot worden. Idealiter levert een combinatie een nieuwe smaak op die eerder niet in de separate componenten aanwezig lijkt. Om een heel lang verhaal kort te maken, dit verslag gaat om whisky- en bier- en chocoladecombinaties; zogenoemd 'food pairing' voor de onuitstaanbaren onder u.


Chocolatemakers

Enver Loke en Rodney Nikkels van bovenvermeld Amsterdams bedrijf hebben hun ziel en zaligheid gegeven aan chocolade. Aan alle aspecten van het product wordt door hen veel en compromisloos aandacht besteed en dat proef je terug in alles dat zij maken.


Ooit klein begonnen op een industrieterreintje in Amsterdam Noord produceren zij nu vanuit hun nieuwe locatie aan de Amsterdamse cacaohaven nog immer eerlijke en heerlijke chocolade, echter thans op veel grotere en nu groene schaal dan in den beginne. Chocolatemakers letten bij de productie nadrukkelijk op de voetafdruk van hun product op mens en milieu en ook dat maakt hun chocolade in alle opzichten beter dan dat van menig concurrent. Zoals zij hun totaalpakket aan MVO-idealen hebben gekoppeld aan een geweldig eindproduct doen er maar weinigen hen na. Wanneer u hier meer over wilt lezen, bezoek dan eens hun internetpagina's op chocolatemakers.nl. Een bezoek aan de fabriek met rondleiding en een proeverij bevelen wij ten zeerste aan.


Bier, whisky en chocolade

In Café ZILT serveren wij al geruime tijd chocolades van Chocolatemakers om van een glas bier of whisky een extra lekker moment te maken. Bij onze bierproeverijen en met name bij onze 'whisky flights' en whiskyproeverijen serveren wij diverse chocolades als vast onderdeel van de (oh gruwel) 'beleving'. Wij laten onze gasten zelf op zoek gaan naar de combinaties die voor hen het lekkerst of meest interessant blijken. Inmiddels hebben wij veel, zeer positieve reacties van onze gasten op de combinatie whisky en chocolade alsook bier en chocolade (het betreft bij bier/chocoladecombinaties doorgaans donkere bieren). Men is over deze vrijblijvende aanpak doorgaans zeer te spreken; wijzelf echter willen graag wat dieper op de materie ingaan en meer sturing geven aan de combinaties. We zijn echter geen kenners en reiken dus uit naar lui met verstand van zaken.Samen met Chocolatemakers' Marjan Luttik, die verantwoordelijk is voor de rondleidingen en proeverijen in de fabriek kwamen wij na herhaald wederzijds bezoek tot de conclusie dat whisky- en chocoladecombinaties een nader onderzoek behoeven.


Onze eerste kennismaking met Chocolatemakers en hun fabriek in het westelijk havengebied staat ons nog goed voor de geest. Wij zijn gefêteerd op een privé-rondleiding waarbij ons het productieproces werd uitgelegd en wij een goed inzicht kregen van het gedachtegoed achter het bedrijf. De aansluitende proeverij gaf meer verdieping maar maakte ons bovenal hongerig naar meer. Meer smaak en meer kennis. Marjan heeft zich bereid gevonden ons daarin te ondersteunen en wij maken dan ook graag van haar aanbod gebruik.


Wij wijden ons thans met veel plezier aan een project waarbij wij elke whisky in ons assortiment van een goede suggestie willen voorzien.


U begrijpt dat met inmiddels ruim 150 verschillende whisky's op onze planken dit enige tijd vergt en wij vragen u om enig geduld bij het voltooien van de voorgenomen klus. Voorlopig beginnen wij de bestaande whiskyverslagen aan te vullen met een chocoladeaanbeveling en u mag er op rekenen dat wij alle nieuwe whiskyverslagen gelijk gepaard doen gaan van eenzelfde aanbeveling.


Houdt u onze vorderingen hier goed in de gaten want het leven is net vurrukkullukker geworden.

Comments


bottom of page