top of page

Whiskyverslag nummer zestien: Chocolatemakers

M*A*S*H

'What's a drink without a nosh?' is een opmerking van Dr. 'Hawkeye' Pierce uit de jaren '70-verrekijkserie M*A*S*H. (Voor de jeugdigen onder u doelen wij op een oud tv-program dat handelt om het wel en wee van een mobiele chirurgisch eenheid van het Amerikaanse leger ten tijde van de Koreaanse oorlog). De dokter refereert aan een vermeende uitspraak van zijn overgrootvader die whiskey en hors d'oeuvres aan de Indianen zou hebben verkocht in een tijd waarin men nog van Indianen sprak. De chirurg in kwestie doet zijn uitspraak terwijl hij een olijf aan een martini toevoegt, althans, zo herinneren wij ons dit.


Waar wij met een nodeloos grote, doch hopelijk vermakelijke omweg naartoe willen is de stelling dat een drankje meer zintuigelijk genot geeft wanneer men het juiste hapje erbij serveert. Wanneer men smaken in drank en spijs met elkaar combineert, kunnen contrasten, verdiepingen en ondersteuningen van de losse smaken uitvergroot worden. Idealiter levert een combinatie een nieuwe smaak op die eerder niet in de separate componenten aanwezig lijkt. Om een heel lang verhaal kort te maken, dit verslag gaat om whisky- en bier- en chocoladecombinaties; zogenoemd 'food pairing' voor de onuitstaanbaren onder u.


Chocolatemakers

Enver Loke en Rodney Nikkels van bovenvermeld Amsterdams bedrijf hebben hun ziel en zaligheid gegeven aan chocolade. Aan alle aspecten van het product wordt door hen veel en compromisloos aandacht besteed en dat proef je terug in alles dat zij maken.


Ooit klein begonnen op een industrieterreintje in Amsterdam Noord produceren zij nu vanuit hun nieuwe locatie aan de Amsterdamse cacaohaven nog immer eerlijke en heerlijke chocolade, echter thans op veel grotere en nu groene schaal dan in den beginne. Chocolatemakers letten bij de productie nadrukkelijk op de voetafdruk van hun product op mens en milieu en ook dat maakt hun chocolade in alle opzichten beter dan dat van menig concurrent. Zoals zij hun totaalpakket aan MVO-idealen hebben gekoppeld aan een geweldig eindproduct doen er maar weinigen hen na. Wanneer u hier meer over wilt lezen, bezoek dan eens hun internetpagina's op chocolatemakers.nl. Een bezoek aan de fabriek met rondleiding en een proeverij bevelen wij ten zeerste aan.


Bier, whisky en chocolade

In Café ZILT serveren wij al geruime tijd chocolades van Chocolatemakers om van een glas bier of whisky een extra lekker moment te maken. Bij onze bierproeverijen en met name bij onze 'whisky flights' en whiskyproeverijen serveren wij diverse chocolades als vast onderdeel van de (oh gruwel) &