top of page

Whiskyverslag nummer vijftien: GlenDronach Parliament 21



Amsterdam, 23 november 2023


GlenDronach, een van de distilleerderijen met een speciaal plekje in mijn whisky-liefhebbende hart. Dit is het merk waardoor ik verliefd ben geworden op ex-sherry whisky's. Toen ik aan mijn whiskyreis begon, was ik een echte "peathead" en ondanks de immense populariteit van ex-sherry whisky's, raakten ze nooit echt een snaar bij me. Totdat ik de GlenDronach range begon te ontdekken; expressies die mij stuk voor stuk aangenaam wisten te verassen. De GlenDronach Parliamen 21 die ik vandaag ronder de aandacht breng is uit de core-range toch wel echt het pareltje.

De aanleiding voor het schrijven van deze recensie is dat ik onlangs ben uitgenodigd voor een GlenDronach diner in Amsterdam morgenavond. En hoe moeilijk het ook zal worden om deze 21 jaar oude expressie te overtreffen... een klein vogeltje vertelde me dat we morgenavond waarschijnlijk de 27 jaar oude "Grandeur" zullen proeven. We zullen dus moeten afwachten of de Parliament na dit weekend nog steeds mijn favoriete GlenDronach zal zijn. Maar een van de leuke dingen aan deze 21 jaar oude expressie is dat we deze fles in de schappen hebben staan bij Café Zilt! Dat betekent dat je deze whisky zelf kunt komen proberen wanneer je maar wilt!

Deze recensie wordt geplaatst op mijn eigen blog en op de blog van Café Zilt, maar afgezien van die samenwerking krijg ik geen vergoeding voor mijn blogs en blijven mijn recensies altijd onafhankelijk en onbevooroordeeld. Proefnotities: GlenDronach Parliament 21 Stats: ABV: 48% (96 proof) Leeftijd: 21 jaar oud Distilleerderij: The GlenDronach Distillery Categorie: Highland Single Malt Scotch Whisky Chill-Filtered: Nee Natuurlijke kleur: Ja Neus: Een heerlijke samenstelling van marmelades verwelkomt je op de neus. Er zijn tonen van kersen, vijgen, dadels, appels en rozijnen gecombineerd met een plakkerige zoetheid die me doet denken aan huisgemaakte jam. Maar naast de fruitige tonen zijn er ook veel donkere en kruidige tonen, die de neus van deze dram prachtig in balans brengen. Ik vind onder andere kaneel, cacao, espresso, oud leer en een vleugje verbrande karamel. Een druppel water onthult een meer kruidige kant van deze dram, met zowel nootmuskaat als kruidnagel duidelijk aanwezig. Palet: Als ik het smaakpalet van deze dram in één zin zou moeten beschrijven, zou dat zijn: "Haribo kersen bewaard in een oud sigarenkistje". Dit lijkt misschien een vreemde smaaknotitie, maar het is het eerste wat in me opkwam toen ik een slok nam van deze 21 jaar oude GlenDronach. Deze dram heeft een vol en stroperig mondgevoel en de hints van hout en tabaksbladeren gaan prachtig samen met tonen van gekonfijt donker fruit. Naast kersen zijn er opnieuw vijgen en rozijnen, maar ook een heel duidelijke rinse appelstroop noot. Verrassend genoeg vind ik ook wat citrustonen (denk aan kumquats) en als je ooit op zoethout-wortel hebt gekauwd, vind je een soortgelijke sensatie in de mond van de "Parliament". Water onthult een witte druivennoot die ik daarvoor niet vond. Afdronk: De afdronk is lang en vooral de zoethout-worteltoets die ik in de mond vond lijkt hier uit te blinken. De fruitige elementen worden hier wat droger, met gedroogde appelschijfjes als de meest opvallende smaaknoot. Er is een aangename tannine aanwezig, vergelijkbaar met wat je zou kunnen vinden in een goed gemaakte Syrah. Door een paar druppels water toe te voegen wordt de afdronk van deze dram aanzienlijk verlengd (en versterkt), terwijl enkele van de zwaardere tannine tonen in deze dram worden getemperd. Conclusie: Van begin tot eind is deze dram een genot om te ervaren. De whisky is zowel complex als uitgesproken. Elke fles in deze prijsklasse is voor mij een dram voor een speciale gelegenheid, maar voor de ex-sherry fans die daarnaar op zoek zijn, zal deze GlenDronach Parliament 21 zeker niet teleurstellen. Dit is zonder twijfel een whisky om van te genieten, dus geef hem wat tijd in het glas voordat je eraan begint, leun ondertussen lekker achterover en geniet van de verhalen die deze dram te vertellen heeft! Waardering: 90/100 Prijs/kwaliteit: C

bottom of page