top of page

Whiskyverslag nummer drie: Balcones True Blue 100 Proof

Lui, het is weer zover: Café ZILT heeft weer een fles op de plank gezet dat haar verder onderscheidt van de meest andere whiskybars. Met plezier kondigen wij aan Balcones True Blue 100 Proof in het assortiment te hebben opgenomen. Dit heerlijk product won internationale prijzen in 2016, 2018 en 2019 en wij brengen het met plezier en trots nader onder uw aandacht.

Balcones True Blue 100 Proof

Balcones Distilling in Waco Texas stookte haar eerste ketel pas in 2009 maar bewijzen nu reeds dat een lange bedrijfsgeschiedenis niet persé noodzakelijk is om een fantastisch glas whisky af te leveren. De mensen van Balcones zijn toegewijd en hebben een scherp oog voor detail. De kwaliteit is navenant.


Voormalige brouwers

De distillateurs van Balcones zijn allen voormalige brouwers en weten derhalve heel goed hoe belangrijk het fermentatieproces is voor de uiteindelijke 'new make spirit'. Een brouwer weet als geen ander dat het type gist, de temperatuur waarop wordt vergist en de duur van fermentatie uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de creatie van esters die later tijdens distillatie omgezet worden in het karakter van de whisky.


Blue Corn

Het betreft hier een whisky dat haar karakter ontleed aan de geroosterde Nieuw Mexico 'blue corn. Dit resulteert in een licht rokerige, geroosterde en vettige toets. De whisky wordt gelagerd in zwaar aangebrande vaten en dit is duidelijk merkbaar in de geur en smaak van deze stevige Texaanse whisky.


Balcones True Blue 100 Proof smaakt zonder toevoeging van water verrassend zacht voor een whisky van 50% alcohol. Natuurlijk is er die duidelijke verwarming die met wat meer alcohol gepaard gaat maar ze brandt niet. In de neus neem je veel fruit waar aangevuld met bruine suiker en gebakken ananas. Met de eerste slok maken wij kennis met warmte en behoorlijk veel zoet met toetsen van ahornsiroop, bruine suiker en wat kaneel. De afdronk is heel lang en behoorlijk droog met een beetje witte peper aan het eind. Je bent genegen al snel een tweede slok te nemen maar de afdronk gaat lang door en het is de moeite waarde ze helemaal te laten uitdoven alvorens daadwerkelijk de volgende slok te nemen.


Vlammetje

Wanneer je er besluit water aan toe te voegen merk je dat ze iets voller in de neus wordt en dat het vlammetje in de mond een beetje feller kan worden; misschien voor sommigen onder u zelfs iets te veel. Ach u weet inmiddels dat u in Café ZILT uw whisky drinkt zoals u het fijn vindt. Drink het 'neat', met water, ijs of wat frisdrank; het is ons om het even zolang u ervan geniet.


Lui, het was ons weer een genoegen. Graag tot een volgende keer.


Onze Chocolatemakers chocoladetip: Chilalo 62% (Peru)
Comments


bottom of page