Bourbon. U leest het goed ja, bourbon verdikkeme.
Iets vermoeid door alle weerstand die wij ondervinden bij het aanprijzen van bourbon echter niet minder strijdlustig brengen wij u in dit bericht graag op de hoogte van de terugkeer van een verloren zoon: Blanton's Single Barrel Bourbon.
Tijdig bleek het ons nagenoeg onmogelijk dit heerlijke product ( terug ) te vinden maar éénmaal de kans geboden hebben wij meteen een negental flessen ingekocht. Nu maar afwachten hoe lang we ermee voort kunnen. Dit bericht zal waarschijnlijk niet bijdragen aan het behoud van ons voorraad want ons enthousiasme voor dit type whiskey en zeker voor deze fles kunnen wij nauwelijks onderdrukken. En waarom ook? Die lui bij Blanton's maken nu eenmaal een fantastisch glas drank en daar maken wij graag gewag van.
Eerst even dit: bourbon is een variatie op een thema en het thema is een graandestillaat dat een tijdlang op een houten fust wordt gerijpt en op minimaal 40% alcoholvolume wordt gebotteld. Whisky is niet meer of minder dan dat. Wanneer u whisky's uit de verschillende whisky producerende landen met elkaar vergelijkt zult u ook deze conclusie hieruit kunnen distilleren.
Het thema wordt gedomineerd door met name de Schotse en Ierse stijl van produceren. Gek genoeg worden slechts deze twee types door bijna alle whiskydrinkers volledig geaccepteerd als 'echte' whisky. Wellicht dat een paar prijswinnende whisky's uit andere landen en dan met name de laatste jaren ook uit Japan een beetje mogen meedoen maar de vaak conservatieve ( single malt ) whiskydrinker haalt doorgaans de neus op eens geconfronteerd met een glas Bourbon. Dit bevreemd ons meer dan een klein beetje.
Men zou denken dat juist een conservatieve geest gesteld is op onbuigbare regelgeving en wars is van gerommel met additieven en opslagmogelijkheden. Juist deze puriteinse geest vinden wij terug in de productie van bourbon. De Amerikaanse regels omtrent bourbon zijn zeer streng en laten minder ruimte toe dan de regels voor het maken van bijvoorbeeld Ierse, Schotse, Japanse en Canadese whisky. Wij verwonderen ons verder om die hautaine houding ten opzichte van bourbon daar het toch algemeen bekend is dat een nieuw distillaat, dat men kan bezien als een pasgeboren kind vol potenties en karaktereigenschappen, door de omgeving, in dit geval een vat, tot bloei komt. Eenzelfde distillaat zal in een sherryvat andere karaktereigenschappen tonen dan in een bourbonvat. Bij het maken van whisky schat men dat tot wel 80% van de smaak door het vat waarin het wordt gerijpt wordt bepaald.
Wanneer men begrijpt dat wettelijk is vastgelegd dat bourbonvaten slechts éénmaal voor de productie van bourbon mogen worden gebruikt en dat deze gebruikte vaten gretig aftrek vinden in Schotland, Ierland en andere whiskyproducerende landen dan, ach trekt u zelf de conclusie maar.
Genoeg nu over misvattingen en regelgeving en over tot de orde van de dag. Blanton's Single Barrel Bourbon is prachtig diep amber tot bruin van kleur. Ze hangt goed aan het glas maar is niet overdreven zwaar en dit ruikt en proeft men ook. Wat een souplesse.
Eenmaal in het glas komt de neus mooi tot leven en geeft ze behoorlijk wat citrustoetsen af; met name sinasappel en mandarijn zijn duidelijk aanwezig. Met kruidnagel, vanillestokjes en caramel in het kielzog is de neus mooi in balans en dit geldt ook voor de smaak die geheel past bij wat men ruikt: ook hier weer citrus, vanille en caramel. De eerste slok nodigt uit tot het vlot nemen van een tweede echter wij adviseren u eerst de afdronk geheel te genieten. Dit brengt de voor sommigen misschien wat al te zoete en sappige eerste kennismaking in evenwicht. De afdronk is namelijk droog met geroosterde noten en een klein eikenhout bittertje aan het einde.
Het geheel is zeer goed doordrinkbaar en maakt dit een levensgevaarlijk glas. Ze past mooi bij een wat zoeter triple of een porter die meer koffie en chocoladetoetsen in zich heeft.
Laat u noch door ons noch door de hoegenaamde whiskykenners beïnvloeden maar overtuig u zelf. Ze is voorlopig weer bij ons te drinken maar nogmaals, de voorraad is beperkt.
Comments