top of page

Whiskyverslag nummer veertien: Filey Bay Moscatel Finish met een vleugje AI

Dag lieve liefhebbers,


Het is veel te lang geleden dat ik jelui heb trachten te vermaken met een whiskyverslag. Ik kan geen andere reden aandragen dan een langdurig aanhoudende lethargie; gelijk dat van Beach Boy Brian Wilson, maar dan zonder zijn briljant creatieve geest. Wat zegt u? 'Michael, je bescheidenheid siert je echter je doet jezelf tekort. In ons firmament schittert jouw ster als geen ander'. Allemaal vleierij en gefleem natuurlijk, maar evenzogoed bedankt.


Het valt mij zwaar maar ik moet hier bekennen dat ik 'gemotiveerd' door luiheid mij heb laten verleiden tot de inzet van artificiële intelligentie om een verslag te laten creëren. Bij een geslaagd experiment had dit geleid tot een barrage aan whiskyverslagen en wervende teksten voor Café ZILT, uw adres voor gastvrijheid, gezelligheid en goede smaak. Het mocht echter bij lange na niet zo uitpakken als ik mij eerst voorgesteld had. Wat ChatGPT mij voorschotelde leek werkelijk nergens op. Ik werd getrakteerd op een karakterloos aftreksel, een armzalig substituut voor de pakkende teksten die u inmiddels van mij gewend bent. Bij mij rees de vraag waar dit aan lag.Bij nader onderzoek kom ik tot een aantal ontnuchterende conclusies. Ten eerste (ervan uitgaande dat een computerprogramma enkel kan doen waar je opdracht toe geeft) dat mijn schrijfstijl een andere indruk achterlaat dan ik eerder dacht. Het resultaat van mijn eerste met de rekenaar geproduceerde tekst bleek namelijk niet veel meer dan een hoop gebakken lucht, dusdanig wollig dat de flinterdunne inhoud bijkans geheel was verdwenen.Ten tweede concludeer ik dat de indruk die ik als mens op een computerprogramma achterlaat, en dus mogelijk ook op mijn medemens, niet strookt met hoe ik mijzelf graag zie.

Rest mij de vraag of dit aan de inhoud ligt of aan de manier waarop ik de inhoud communiceer. Jelui begrijpt dat ik thans in een existentiële crisis verkeer. Wie ben ik? Hoe kom ik over? Wat denkt men van mij?


Na voornoemd debacle met ChatGPT sta ik met onzekere voeten op wankele grond en vraag jelui voorzichtig en inmiddels nederig om aandacht voor een verslag over een nieuwe whisky in ons assortiment: Filey Bay Moscatel Finish van de Engelse Spirit of Yorkshire distillery. Zoals overal ter wereld de ene na de andere whiskydistilleerderij de deuren opent, zo ook toogt men in Engeland voortvarend aan het werk tot groot ongenoegen van hordes Schotten en vele Ieren met hen. Ook in Engeland ziet men de laatste jaren een forse groei in het aantal whiskydistilleerderijen.Het idee voor deze distilleerderij werd pas in 2011 geboren, waarna in 2016 de eerste vaten al werden gevuld. Spirit of Yorkshire is een zogenaamde 'farmhouse distillery', waar men alles 'in situ' doet. Men gebruikt zelf verbouwd gerst, verwerkt dit zelf tot mout, en produceert, rijpt én bottelt alles ter plekke. De jonge distilleerderij heeft inmiddels al een reeks indrukwekkende, ook internationale prijzen in de wacht gesleept. Nu, dan uw aandacht voor de whisky zelf.


We hebben hier te maken met een 'non age statement'-single malt whisky die een initiële rijping krijgt in ex-Bourbon vaten en een 'finish' in een Moscatel-vat. Moscatel is een zoete sherryvariant die floraal en naar citrusvruchten geurt. Het resultaat van de tweede rijping is dat van steenvruchten; dit gecombineerd met de typische effecten van de eerste bourbonvat-rijping zorgt voor een heerlijk zoete whisky. De afdronk echter komt als een verrassing na zoveel initieel zoet.De neus is meteen vol en zoet, zoals ook de eerste smaak zich aandient. Het eerste makkelijke licht zoete krijgt - even wachten - verdieping in een tweede, iets diepere laag geconcentreerd dik en kruidig zoet met een verrassend fris en peperige afdronk. Het doet denken aan witte peper en gember. Het is een verrukkelijk glas drank, en ik moet mij inhouden niet al te schielijk te drinken van deze jonge maar zeer smakelijke whisky van een Engelse nieuwkomer. Overigens, een beetje water aan deze whisky toevoegen brengt de zaak goed op stoom. In dit geval dus zeker de moeite waard om hiermee naar believen te experimenteren. Mijn nieuwsgierigheid naar andere 'finishes' in de Filey Bay-warenhuizen is inmiddels geprikkeld.


Was getekend, voor Café ZILT


Michael Bruynse


Comments


bottom of page