top of page

Whiskyverslag nummer zeventien: Arran Sherry Cask

Vrienden,


Onderstaand weer een verslag van onze medewerker Martijn van Opstal. Het betreft één van de whisky's die wij graag lang tot een vast gegeven van ons assortiment rekenen echter gezien haar populariteit vermoeden wij dat de voorraad spoedig opraakt.

We geven het woord hieronder aan Martijn.


Proost.Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben, loop ik de laatste tijd een beetje achter met het schrijven van recensies. Maar ik probeer het tempo weer een beetje op te pakken, zodat ik jullie met regelmaat leuke content kan blijven bieden. Terwijl ik aan het brainstormen was over hoe ik dat het beste kon gaan aanpakken, kwam ik op een leuk idee... Zoals jullie misschien inmiddels wel weten, werk ik één dag per week in het geweldige Café Zilt in Amsterdam, waar ik elke woensdag de gelegenheid heb mede liefhebbers mooie whisky's in te schenken. Het leek me daarom een leuk idee om de flessen die daar op de planken staan te gaan reviewen. Een serie dat ik "From the Shelves" heb gedoopt en aftrap met een review over de Arran Sherry Cask.


De Arran Sherry Cask is een whisky die ik altijd van harte aanbeveel aan onze gasten, omdat de prijs-kwaliteit verhouding van deze whisky gewoon top is. Dat is niet alleen omdat de whisky zo betaalbaar is, het is ook simpelweg een geweldige dram met veel diepte en complexiteit. Integer gebotteld (zonder koude filtering, met natuurlijke kleur) en met een alcoholpercentage van 55,8% is dit een whisky gemaakt om van te nippen en te genieten.


Deze "From the Shelves" reviews worden geplaatst op mijn eigen blog en op de blog van Café Zilt, maar afgezien van die samenwerking krijg ik geen vergoeding voor de reviews en zullen ze altijd onafhankelijk en onbevooroordeeld blijven.


Proefnotities: Arran Sherry Cask
Stats:

ABV: 55,8% (111,6 proof)

Leeftijd: NAS

Distilleerderij: Arran

Categorie: Single Malt Scotch Whisky (Islands)

Chill-Filtered: Nee

Natuurlijke kleur: Ja


Neus:

Donker gedroogd fruit en nootachtige invloeden wachten net achter de rand van het glas. Gedroogde dadels, vijgen en veenbessen gaan mooi samen met "honey-roasted" pecannoten en een vleugje hazelnoot. Na een tijdje in het glas komen ook tonen van warme pap met stroop naar voren. Een druppeltje water brengt wat tonen van vanille en karamel naar boven, met créme brûlée als passende proefnotitie.


Palet:

Het hoge alcoholpercentage en een klein beetje jeugdigheid vallen meteen op als je de eerste slok neemt. Het is daarom goed om je palet even te laten acclimatiseren aan deze vurige elementen. Nadat de eerste branderigheid is verdwenen, vallen duidelijke tonen van aardbeienlimonade en zwarte bessen jam direct op, gepaard met een vleugje walnoot die het palet wat gewenste diepgang geeft naast de fruitige zoetheid. Met een dergelijk hoog alcoholpercentage is het altijd leuk om een beetje met water te spelen en in dit geval bracht het bij mij tonen van donkere chocolade kersenbonbons naar voren.


Afdronk:

De afdronk is lang en zoet en veel minder tannineachtig dan je zou verwachten van een ex-sherry vat. Deze dram laat de mond totaal niet droog achter. In plaats daarvan kun je genieten van de tonen van aardbeienlimonade en zwarte bessen jam die je ook op het palet aantreft. Helemaal aan het einde van de afdronk verschijnt een vleugje zoethout. Maar je zou het heel goed kunnen missen als je er niet naar op zoek bent. Na toevoeging van water verandert de lengte van de afdronk niet veel. Maar de tonen van zoethout worden wel veel meer uitgesproken.


Conclusie:

Ondanks de merkbare jeugdigheid van deze whisky, geef ik deze whisky (ook blind) altijd een erg mooie score. Ik denk zelfs dat de jeugdigheid de zoetere elementen van het sherryvat meer benadrukt, zonder dat de tannines uit het vat te overweldigend worden. Hoe dan ook, deze whisky heb ik thuis ook steevast op de plank staan. Want de prijs/kwaliteit van deze fles is gewoon moeilijk te overtreffen. Als je op zoek bent naar een cask strength sherrybom op een krap budget, zoek niet verder!


Waardering:

87/100


Prijs/kwaliteit:

A

Comments


bottom of page