top of page

Whiskyverslag nummer elf: Octomore 07.1

Mannenbolwerk

Hoe is het mogelijk dat anno 2020 er nog immer zeer weinig vrouwen tot de top van de whiskywereld zijn doorgedrongen? Ja, men maakt er in de diverse media steeds vaker gewag van maar enkel omdat deze vrouwen nog immer de uitzonderingen zijn in deze van oudsher testosteronrijke industrie.


Het onomstotelijk bewijs dat vrouwen beter ruiken (en bovendien vaak lekkerder) dan mannen mag inmiddels tot algemene kennis worden beschouwd. Een goede neus is niet alleen essentieel bij de diverse stadia van het distilleren zelf maar moet beslist in een aantal belangrijke zaken worden gestoken die tijdens en na de rijping volgen; denkt u daarbij aan het selecteren en vervolgens samenbrengen van diverse vaten single malt en graanwhisky's tot langlopende distilleerderij-expressies en blends. Waar consistentie van geur en smaak zo cruciaal is zou men derhalve meer vrouwen op belangrijke plekken in (whisky)distilleerderijen verwachten. Goed, de situatie is niet zo driest als een decennium of twee geleden maar schrijver dezes kan niet wachten op meer goed ruikende vrouwen. Tot zover de loftrompet geblazen voor de vrouw in de whiskyindustrie. Op een ander vlak kan je het maar beter van de mannen hebben.


Verplassen

Of is het ver plassen? De typisch mannelijk drang om zich met anderen mannen te meten is een onuitputtelijke bron van vermaak daar de heren mannetjes zich in de gekste bochten wringen om te bewijzen dat zij beter zijn dan hun concurrenten. Men moet immer sterker zijn, hoger springen, sneller rijden en verder plassen dan de vorige primaat en men organiseert er bij wijle de meest bizarre competities omheen. Af en toe duren ze meerder maanden en kunnen gehuld in een orgie van commercie zelfs de gehele aardkloot omspannen.


Bij wijle loopt dit in onschuldig lijkend spel uit op een catastrofe en onze geschiedenis is inmiddels ruimschoots getekend door zaken die mens en natuur onherstelbare schade hebben toegebracht. Soms echter levert diezelfde competitiedrang iets op dat wel de moeite waard is. De Octomore 07.1 van distilleerderij Bruichladdich op Islay, Schotland is een perfect voorbeeld van wat typisch mannelijke dadendrang kan voortbrengen.

Fenolen

Een tijdlang zijn een aantal distilleerderijen bezig geweest de meest rokerige whisky ter wereld te maken. Het doel was hierbij de hoeveelheid fenolen (gemeten in ppm = deeltjes per miljoen) steeds te verhogen ten opzichte de laatste door een concurrent bereikte mijlpaal. Een groot deel van het karakter van rokerige whisky's wordt ontleend aan de blootstelling van het gerst aan turfrook maar is niet de enige factor van belang. Hoe lang wordt het gerst aan de rook blootgesteld en waar komt de turf vandaan? En verder in welk type vat en hoe lang wordt de whisky te rusten gelegd?


208ppm