• Michael Bruynse

Whiskyverslag nummer twaalf: Ezra Brooks, Old Ezra 7YR

'Truth in labeling requirements'

Heren, dit belooft wat. Het schijnt dat een kuurtje 'Cupidene' helpt tegen allerlei ergerlijke kwalen zoals daar zijn: puistjes, slapeloosheid, rugklachten, 'nerveuze zwakte', constipatie en als klap op de vuurpijl: de verschrikkingen van impotentie! Fluks naar de winkel en enkele doosjes aanschaffen lijkt ons het devies. Blijkens de illustratie bent u, na inname ineens verlost van allerlei debiliserende klachten en kwalen en neemt bovendien uw eetlust toe, krijgt u een vollere haardos (inclusief coupe brisante) en wijzen de punten van uw snor uit mannelijk optimisme naar de hemel. Dit alles is te danken aan een revitaliserend recept op basis van groenten uit de koker van een fameuze Franse arts. Oh vreugde.


Barrel Strength

Wij begrijpen dat u zich misschien afvraagt wat bovenstaande advertentie te maken heeft met de whiskey in kwestie en ons antwoord hierop is: niet heel veel. Wij achten het slechts een vermakelijk opstapje naar de rest van dit verslag waarin wij kort stilstaan bij de een term dat soms op het etiket van een fles whiskey te vinden is; in dit geval de term 'Barrel Strength'.


1% verschil

Vat-sterkte dus; wat houdt dat in? Nu, in de Verenigde Staten is wat men op een etiket van een product wel of niet mag vermelden een gevolg van de 'Fair Pacakaging and Labeling Act' uit 1966. Hieruit vloeien onder meer de zogenoemde 'Truth in Labeling Requirements' voort en hierop voortbordurend hebben de 'Federal Trade Commission' en de 'Food and Drug Administration' een schier oneindige lijst regels opgesteld. In een van de regels wordt gesteld dat de term 'Barrel Strength' slechts mag worden vermeld wanneer het alcoholpercentage van de whiskey in de fles niet meer dan 1% verschilt met de sterkte van de whiskey op het moment dat de vaten werden leeggestort aan het einde van de rijpingstijd. Dus.


Niet voor de beginner