top of page

Whiskyverslag nummer vijf: Gordon & MacPhail Invergordon

Het onderwerp van dit verslag betreft Invergordon single grain whisky. Deze onafhankelijke botteling van Gordon & MacPhail is zeer bijzonder te noemen en wat ons betreft wel om drie redenen die wij vervolgens met plezier voor u uit de doeken doen.


Grain whisky

Ten eerste is de whisky in deze fles een stijl die maar mondjesmaat wordt geconsumeerd. Het leeuwendeel van de wereldwijde consumptie betreft blended whisky, een veel kleiner deel is single malt, een nog kleiner deel is grain whisky en een nog kleiner deel is een onafhankelijke botteling van een single grain whisky. Om het helemaal uniek te maken gaat het om een oplage van slechts 218 flessen uit één enkel vat. Waarlijk kunnen wij hier van een uniek product spreken.


Ten tweede is de whisky in deze fles afkomstig uit een distilleerderij die amper eigen bottelingen in de markt zet. Wanneer men geluk heeft kan er nog ergens een fles onder het eigen etiket worden gevonden maar men kan dit dan als een gelukkig trouvaille beschouwen. Het leeuwendeel van de veertig miljoen liter distillaat dat dit bedrijf jaarlijks produceert belandt in diverse blends van grote merken en wordt zelden en dan slechts mondjesmaat door onafhankelijke bottelaars ( verder ) gerijpt, behandeld en gebotteld.


Hogshead

In dit specifieke geval heeft Gordon & MacPhail een werkelijk onvoorstelbaar mooie whisky weten te creëren. Het door Invergordon colomgestookte destillaat is in 1997 geproduceerd en door G&M te ruste gelegd in een reeds eerder gebruikte 'hogshead' ( een in dit geval Amerikaans eiken vat met een inhoud van ongeveer 250Ltr ) en is in 2018 gebotteld op een ABV van 55,5%. Ze is niet koud gefilterd en heeft haar natuurlijke kleur; er is geen karamel gebruikt om de kleur aan te passen hetgeen de smaak van een whisky enigszins kan beïnvloeden.

In onze optiek is dit één van de allermooiste whisky's die wij ooit hebben geproefd; dit in combinatie met het feit dat wij slechts over twee flessen beschikken is de derde reden waarom wij juist deze whisky zo bijzonder vinden.


Uiteraard kunnen wij u thans een verlag geven van de geur en smaaknotities die wij voor onszelf hebben gemaakt na beoordeling van dit exclusieve glas. Ook is het mogelijk het internet af te speuren naar de beoordelingen door bekende whiskyschrijvers en whiskypagina's maar wij zijn ervan overtuigd dat alle beschrijvingen de werkelijkheid slechts benaderen en nimmer de ware fysieke beleving kunnen omvatten.


Hutje op de heide

Deze whisky onderga je. Wij raden u aan haar niet bij ons te drinken op een druk moment maar te kiezen voor de woensdagavond of de zondagmiddag wanneer er niet teveel afleiding door het bezoek van andere liefhebbers is. Wanneer u haar nog ergens kan kopen adviseren wij u dit ogenblikkelijk te doen en ze dan in alle rust, thuis of indien door omstandigheden genoodzaakt in een hutje op de heide volledig te genieten.
Comments


bottom of page